středa 2. května 2018

Sunbonnet Sue season 2017 - 2018 - květen pattern

     A měsíc utekl jako voda a máme tady krásné počasí.
Dnes trošku prvomájové symboliky. Jelikož mi na blog chodí díky Sunbonnete Sue nakukovat švadlenky z celého světa, tak vysvětlím symboliku dnešního obrázku.

     1. květen byl již ve starém Římě svátkem bohyně jara a plodnosti - Flora a jmenoval se Floralia. Tento den je ve starověkých a raně starověkých kulturách spojován se zamilovanými.
V českých zemích je hojně rozšířen zvyk líbat se pod rozkvetlou třešní, aby byla žena  po celý další rok zdravá, svěží a krásná. Takzvaně aby neuschla.
Proč je zvyk líbat se zrovna pod rozkvetlými stromy, se neví. Ale domněnka je, že to bylo poděkování chlapci, který postavil své milé  přes noc na 1. května májku. Jsou oblasti, kde se líbají pod břízou, jelikož máje se zdobí březovými halouzkami a někde staví před domem malé máje z břízek.
      A jsme u dalšího zvyku. Stavění máje. Chlapci z vesnice se sešli a postavili máj. Vybrali v lese zdravý, dobře rostlý strom. Nejčastěji smrk, ale i borovice či jedle mohla být. Ten očistili od kůry a větví. Vrcholek ozdobili věncem z větví, pentlí, šátků a květin. Tu společně vztyčili a pak celý měsíc hlídali před chlapci z ostatních vesnic. Soutěžili mezi sebou vesnice, která bude mít tu nejvyšší a nejhezčí májku. Vzájemně si je snažili podříznout a ukrást a to by byla pro pokořené veliká ostuda.
Nejstarší známý doklad vztyčení máje je z roku 1422 z Prahy, kdy mladík za postavení máje dostal ruku své milé.
      Dalším zvykem, který již není moc známý je vysypávání chodníčků lásky. Když chtěli dva lidé ukázat světu svou vzájemnou lásku, tak vysypali cestičky mezi svými domy. Používal se písek, piliny, vápno, otruby. Také tyto chodníčky lásky fungovaly jako vesnické tamtamy. Pokud někdo z manželského páru chodil na zálety, tak ten kdo se o tom dozvěděl vysypal chodníček  od domu k milence či milenci. V tu ránu  o nevěře věděla celá vesnice. Byl to takový anonymní bulvár.
     A nyní se již budu těšit na vaše šité obrázky.

Ke stažení pod obrázkem





Sunbonnetkovou deku jsem již šila, k vidění zde na blogu. 
Děvčaty jsem byla vyhecována, ať zkusím nakreslit své panenky. Tak tady jsou, každý měsíc přidám jeden obrázek. Začínáme v říjnu 2017 a končíme zářím 2018. Budu potěšena, když mi své výtvory pošlete na můj email:  kamika@seznam.cz nebo na Messenger na Facebook



Olga Pavlásková

Hana Matějíčková

2 komentáře:

  1. Kami dík za nádherný obrázek a k tomu ještě pěkné a zajímavé počtení

    OdpovědětVymazat